Sedikit Bunyian

Selasa, 21 Disember 2010

Ringgit Malaysia Lima Puluh



Assalamualaikum w.b.t. Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana diberi kekuatan untuk meng'update' blog ni yang dah lama tak ter'update'. Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w. dan keluarga Baginda serta para sahabat dan para pengikut dan pengikut kepada pengikut dan seluruh Umat Islam tak kira di mana jua anda berada.

Tiada apa yang nak dikatekan di sini, cuma nak kongsi sedikit gambar yang terdapat dalam komputer admin. Dan sebagai peringatan bersama bersempena dengan gambar di atas, marilah kita renungkan maksud ayat Al-Quran seperti di bawah;

Khamis, 16 September 2010

Professor, Lembu, Dahan dan Sehelai Daun

Assalamualaikum w.b.t. 1st, nk ucapkan salam aidilfitri dari perantauan buat semua pembaca budiman yang masih tega membaca blog yg tk seberapa nih. bajet ade org bace blog nih.
Maaf zahir dan batin buat semua sahabat yang masih lagi mengenali diri ini sekiranya diri ini ada melakukan kesilapan samada kecik atau besau.

Dalam kita hidup ni, tk boleh kita bersendirian. paling tidak pun kita perlu kepada jemaah atau dalam Bahasa Melayunya, kumpulan. Hidup dalam kumpulan. Bergerak bersama, belajar, makan, minum, solat, dan seluruh amal buat kita dalam sehari2 tk dapat tidak, mesti dalam berkumpulan. Jangan duk raso sedap duduk lah kalu tk bersama ngan jemaah. Keselamatan tidak terjamin.

Khamis, 15 Julai 2010

Berpantun Bersama Ustaz Azhar Idrus

video

Exam oh Exam


Assalamualaikum w.b.t. dan salam 1 Malaysia buat sahabat para pembaca. nampak tak ada gambar kt atas tu? haaa. gambar apakah tu? itulah jadual exam dur thani. apa maknanya tu? maknanya exam dur thani dah hampir dah. dah nk mula pon. pada post yg lepas sudah dimaklumkan bahawa penulis ada dua(2) kertas lagi tk lulus; رسم القرءان & علوم القرءان

Rabu, 14 Julai 2010

DARI BLOG KE BLOG

Assalamualaikum w.b.t.
Salam 1 Malaysia wat sume pembaca. Bertemu lagi kita dalam blog sebuah petemuan. lama suda tk menaip lam blog nih, rase janggal la plak. hari2 duk ngadap facebook jer. skang ni dalam fatroh exam dur thani. *bagi mereka yg tk tau apo tu dur thani, sila tnya pada yg tau yer. malas nk terjemahkan kt sini.*

utk pengetahuan sume2, lam exam yg lepas, aku tk lulus dua madah; علوم القرءان & رسم القرءان. jadi, utk exam kali ni ku pohon doa para sahabatlah semoga beroleh keputusan yg membolehkan aku utk naik ke tahun yg seterusnya.



Jumaat, 30 April 2010

Sebuah Pertemuan - UNIC

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan


Ahad, 25 April 2010

Kisah Manusia(ulang terbit)

Salam perjuangan buat semua. Sebenarnya tajuk di atas dah diterbitkan sebelum ni. Sengaja diterbitkan semula buat peringatan kita bersama. Marilah kita sama-sama menyelami 'Kisah Manusia' edisi ulang terbit;


Sungguh beruntung kamu dijadikan seorang manusia. Punya perasaan, punya kehormatan, punya segala-gala. Kamu diberi penghormatan ke atas makhluk lain untuk mentadbir muka bumi ini. Kebijaksanaan diwariskan kepadamu supaya menguruskan hal-hal di dunia ini.

Kamu diciptakan dari setitis air, jika titisan itu jatuh ke tanah, ayam tak patuk itik tak sudu. Kemudian dalam beberapa hari, air itu berubah membentuk tulang berupa rangka manusia. Setelah itu rangka tersebut dibaluti daging pejal. Kemudian genap sembilan bulan maka lahirlah kamu ke dunia sebagai sebaik penciptaan.

Jumaat, 16 April 2010

Wahai hamba Allah, bertaubatlah!

Assalamualaikum..

Selamat membaca buat kalian. Tak kira lah baca apo pon asalkan sedang membaca, diucapkan selamat membaca. Di pagi jumaat ni, rasa terharu sikit sangat sebab ... ntah, ta tau kenapa. Tiba-tiba rasa terharu sikit. Mungkin terasa rindu kat kampung laman. Sabar je lah. Setahun je lagi. Kucuba untuk memujuk diri ini yang keharuan.

Mungkin juga terharu memikirkan betapa banyak dosa yang telah dibuat selama ni. Tatkala diri ini memohon perlindumngan dari Allah, dalam masa yang sama diri ini membuat dosa. Tak patut.. tak patut.. Namun, apakan dayaku sebagai seorang insan biasa yang punya pelbagai kelemahan. Tak tahan dek ujian duniawi. Namun, kucekalkan hatiku untuk terus memohon ampun dari Allah. Kerana kutahu, Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Rabu, 7 April 2010

Mata Hati

Pandangan Mata Selalu Menipu
Pandangan Akal Selalu Tersalah
Pandangan Nafsu Selalu Melulu
Pandangan Hati Itu Yang Hakiki
Kalau Hati Itu Bersih

Hati Kalau Terlalu Bersih
Pandangannya Akan Menembusi Hijab
Hati Jika Sudah Bersih
Firasatnya Tepat Kehendak Allah
Tapi Hati Bila Dikotori
Bisikannya Bukan Lagi Kebenaran

Hati Tempat Jatuhnya Pandangan Allah
Jasad Lahir Tumpuan Manusia
Utamakanlah Pandangan Allah
Daripada Pandangan Manusia

Artis: Hijjaz
Album: Pelita Hidup

Jumaat, 1 Januari 2010

SELAMAT TAHUN BARU

Assalamualaikum. Tahun baru menjelma lagi. Mesti terbayang di fikiran anda semua; apa azam aku taun ni? Mesti buat azam baru taun ni. Nak tingkatkan lagi semangat yang mungkin dah terkubur di akhir tahun lepas.

Kenapa setiap taun baru, mesti fikir azam baru? Pada pendapat penulis, itu semua tak perlu. Yang perlu hanyalah meneruskan azam yang telah dibuat dan menyempurkannya. Bagi yang dah sempurna, eloklah memperelokkan azam masing2. Mana mungkin dah sempurna semuanya. Mesti ada terkurang sedikit sebanyak.

Apa2 pun, di sini penulis ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru 2010 kepada semua pembaca. Dan belum terlambat rasanya penulis ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah 1431. Semoga tahun ni kita hidup dalam keredaan-Nya. Insya-Allah. Barokallahu fikum ajma'in...